gov uk

De la website la serviciu online

DESIGN DRIVEN , May 8, 2014

Se stie ca designul integrat la nivelul companiilor

le aduce acestora o multitudine de beneficii. Aceste beneficii au inceput sa fie observate si de organizatii din sectorul public.
Am descoperit cu surpriza si incantare o mini-campanie de promovare a designului chiar pe website-ul gov.uk, institutie ce a aplicat cu mare succes principiile de design expuse mai jos. Institutia foloseste acest instrument – designul – pentru a transforma folosirea website-ului gov.uk intr-o experienta placuta pentru utilizatori, de a comunica rapid, simplu si eficient informatii utile, pentru a livra un serviciu online de calitate.

Cele 10 principii listate pe gov.uk pot servi ca reper pentru orice organizatie sau companie.

1. start with needs : (user needs, not government needs)
Pentru a construi o experienta placuta, trebuie in primul rand sa stii care sunt asteptarile consumatorilor; incepe cu research pentru a vedea ce este nevoie sa construiesti.

2. do less
Daca exista servicii gata construite pentru functii de care ai nevoie, integreaza-le; construieste doar ceea ce este total nou, particular.

3. design with data
Analizeaza felul in care este folosit website-ul. Supravegheaza constant serviciul online pentru a identifica zonele cu probleme ce au nevoie de alte solutionari. Cere parerea utilizatorilor.

4. do the hard work to make it simple
Un website care arata simplu si este usor de folosit este, contrar asteptarii multora, dificil de realizat. Cu cat folosirea lui este mai intuitiva, cu atat s-a depus mai multa munca in realizarea lui, pentru simplificarea proceselor. Depune toate eforturile necesare pentru ca utilizarea website-ului sa fie una simpla.

5. iterate, then iterate again
Porneste de la o varianta prototip a website-ului pe care o modifici ulterior prin adaugarea / eliminarea de functii.

6. this is for everyone
Factorul estetic conteaza, desigur, insa in primul rand website-ul trebuie sa fie functional, cu texte lizibile, poate chiar cu optiuni de dimensionare integrate.

7. understand context
Website-ul este destinat oamenilor, deci atunci cand este proiectat trebuie sa te gandesti, cand, unde si de pe ce dispozitive va fi utilizat.

8. build digital services, not websites
Un website nu e doar un website, ci o platforma prin care iti poti oferi serviciile online.

9. be consistent. not uniform
In mod paradoxal, cand vine vorba de identitate in ziua de azi, nu se mai promoveaza uniformitatea, ci schimbarea. Este incurajata evolutia si adaptabilitatea. Asa ca daca simti ca este nevoie de o schimbare, fa-o.

10. make things open: it makes things better
Ca un ultim punct, gov.uk promoveaza colaborarea, impartasirea de experiente si comunicarea libera si deschisa in orice situatie. Este un mod bun de a dezvolta idei noi.

Share on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInGoogle+